pátek 22. března 2013

Stříhání keřového angreštu


Angrešt, skvělé ovoce
Do budoucna připravuji kapitoly o stříhání stromů a keřů, kde se budu snažit probrat, jakým způsobem udržovat stromy a keře které na zahradě máte, přičemž se budu zaměřovat především na ty druhy, které plodí něco k snědku.
Téma je však velice obšírné, takže to chvíli zabere. Mezitím uvedu jak se starat o můj nejoblíbenější keř, angrešt. Chuť tohoto ovoce je skvělá, ale stejně jako všechno na zahradě i angrešt vyžaduje naši pozornost i v jiných obdobích, než je období sklizně.
Především teď z jara musíme keř angreštu opečovat, aby mohutně plodil. Nejdůležitější je správný řez. Ale podívejme se na celý životní cyklus.

Výsadba

Krásně zapěstovaný keř angreštu
Pokud se chystáte angrešt vysazovat, je vhodná doba jak na podzim tak i zjara. Takže neváhejte a kupte někde v zahradnictví keřík. Můžete si od známého vykopnout nějakou odnož, ale ta může být napadena padlím a nemusí se vám dobře uchytit. Osobně ale mám i s takovým množením angreštu zkušenosti.
Po výsadbě provedeme první prostříhání. Vždy je nutné dbát na to, aby nebyl keř příliš hustý. Musí se dovnitř snadno dostat vzduch. Odstraníme všechny tenké výhony a začneme zapěstovávat kostru keře.
Každý rok vybereme jeden až dva silné mladé výhony a zakrátíme je o třetinu, pokud jsou hodně vytáhlé, zakrátíme klidně o polovinu. Další rok pak tyto větve začnou houstnout, nasadí postranní výhony a vytvoří se nám plodonosné dřevo.

Výchovný řez

Postupně zapěstujeme asi 8 hlavních větví, které průběžně stříháme. Každoroční přírůstky zkracujeme o třetinu. Sledujeme také bedlivě výskyt padlí, na něj je angrešt zvlášť náchyvzlášťlný. Padlí se vyskytuje jako chomáčky bílé plísně na koncích mladých výhonů. Sledujte padlí také během roku a při jakémkoli výskytu okamžitě napadené části rostliny odstraňujte. Lépe zasáhnout hlouběji do keře a ustřihnout větší část, než ustřihávat těsně za napadenou částí. Je důležité aby se nám padlí nešířilo, jinak může zdevastovat celou úrodu. Veškeré napadené části je nejlépe okanžitě spálit, padlí se snadno šíří větrem.
Jak keř stárne a plodí, průběžně stříháme a také přihnojujeme. Platí že čím více květních pupenů odstraníme, tím méně plodů na keři bude, ale tím budou i plody větší. Snažíme se tedy udržet jakýsi optimální poměr. Je ale těžké říct, kolik pupenů nechat, záleží na podmínkách v jakých angrešt roste. Nezbývá než pozorovat naši úrodu rok co rok a hledat určité optimum.

Udržovací řez

Jak nám keř po léta plodí, začne dřevo stárnout, proto staré převislé dřevo odstraňujeme na nějaký mladší výrůstek, nové výhony zastříháváme nadále o třetinu. Dále sledujeme napadení padlím a občasně přihnojujeme a mulčujeme.

Zmlazovací řez

Pokud už je větev moc stará a kůra už je více popraskaná, celou větev odstraníme a zapěstujeme úplně novou. Angrešt snadno zmlazuje a takový zásah mu nijak neublíží, spíš naopak. Keř se omladí a dál skvěle plodí.

Nezbývá než popřát mnoho úspěchů s vašimi angrešty. Přidávám fotky z letošního řezu. Keř je mladý, asi čtyřletý a loni by byl i plodil, nebýt padlí. Snad se mi ho podaří zbavit.Vloni byl stříhaný a opavdu velmi silně rostl.
V budoucnu se také můžete těšit na lepší fotky, nový fotoaparát by měl fotit mnohem lépe než můj chytrý/hloupý telefon.
Neostříhaný keř
Keř po řezu
Padlí na konci výhonu

Žádné komentáře:

Okomentovat