Cibule

Pěstování cibule

Cibule je jedna z nejvyužívanějších kuchyňských rostlin. Tvrzení "Bez cibule neuvaříš" je naprosto nesporné. A už jen kvůli tomu se nám vyplatí nějakou cibuli na zahradu vysázet. Pěstování cibule není nikterak složité ani náročné, ale pojďme se podívat na některé zásady, které je dobré dodržovat.

Odrůdy

Cibule má spoustu odrůd a rozlišujeme jak velikosti, tvar, barvu a množení cibulek, tak i jejich barvu. Barevné variace se využívají především 3 a to bílá, žlutá a červená. Bílá a červená cibule se sice doporučuje do salátů, ale je úplně normálně použitelná v kuchyni i při přípravě jídel. Červená odrůda se  nazývá Karmen, bílá Agostana a variant žlutých cibulí je hned celá řada, např. Augusta, Lusy a další.
Dále můžeme rozlišit, běžnou kulatou cibuli a tzv. šalotku, což je podlouhlá menší cibule, která roste v trsech. Občas je také nazývána cibule množilka.
Zajímavou variantou je pak Ošlejch. Jedná se o drobnou cibuli, konzumujeme jak cibulky tak i nať. Snáší velmi nízké teploty a nať můžeme trhat i ze sněhu. Snadno si ji zasadíme. Stačí sehnat od někoho část trsu a díky nízkým nárokům na půdu se snadno ujme a rozroste.

Výsadba

Cibule se obvykle vysazuje z tzv. sazečky, což jsou předpěstované drobné cibulky, kterým byl zastaven růst a po zasazení se opět obnoví. Cibuli samozřejmě můžeme vysít i ze semen, ale je to časově zbytečně náročné a navíc i pracné. Pokud vysejeme cibuli ze semen přibližně v srpnu, musíme cibulky zapěstovat, protrhat, vybrat silné a následně je vyndat na podzim ze země. Tím jsme si vypěstovali vlastně sazečku.
Sazečku pak vysazujeme přibližně ve sponu alespoň 30x30cm na záhon na počátku dubnu. Cibulky rukou zamáčkneme do země kořínky dolů tak, aby vrcholek cibulky byl těsně skryt pod zemí. Pokud nám zvířata některé cibulky vyhrabou, vrátíme je na místo a přihrneme.
Šalotku sázíme již na podzim a dáváme ji asi 3 - 5 cm pod zem, tedy trochu mělčeji než česnek. Ideálně ji vtlačíme rukou pod zem, nepoužíváme sázecí kolík. Pokud by se nám stalo že pod kořínky zůstane vzduch, šalotka těžko vzejde.
Ošlejch můžeme sázet prakticky kdykoli, nejlépe na podzim či zjara.
Cibuli vysazujeme ve 2. trati, má ráda lehké, humózní, dobře propustné půdy. Přihnojit můžeme ale jedině kompostem, hnůj by cibule nesnesla.

Vegetace

Během roku cibule roste. V první polovině vegetace vyžaduje dostatek vody, tedy cibuli zaléváme. Přibližně na začátku července přestaneme zalívat a cibuli držíme v sušším prostředí. Cibule si vytvoří slupky, doroste a zpevní se. Díky tomu nám pak déle vydrží.
Během vegetace kontrolujeme rostlinky pro případné hnití či plíseň. Často se může vyskytnout fusarióza. Napadené nemocné rostliny okamžitě vyndáme ze záhonu a nejlépe spálíme. Občas se může stát že nať vypadá jakoby špatně, pováleně. Nemusí se ale jednat o špatné rostliny, předloni jsem myslel podle příšerné pokroucené natě že z cibule nic nebude a pak jsem sklízel opravdu výstavní kousky.

Sklizeň

Když začne nať chřadnout, cibuli vytaháme ze země. Cibule vedle sebe rozložíme na trávu a necháme oschnout ze všech stran. Potom odrolíme přebytečnou hlínu, a cibule svážeme do copů. Ty se pak zavěsí na dobře větrané suché místo, typicky pod trám či nějakou stříšku. Tam cibuli necháme do října nebo listopadu, záleží na teplotách. Nemělo by mrznout.
Pro dobré skladování necháme cibuli pár kořínků a aspoň 3 cm dlouhou stopku ze stonku. Cibule se pěkně zatáhne a vydrží nám klidně celou zimu. Skladujeme na chladném, suchém místě.

Žádné komentáře:

Okomentovat