Pěstování salátových okurek
Salátová okurka je vcelku nenáročná zelenina ale vyžaduje poměrně dost péče. Při dodržení určitých zásad dosáhnete velkých výnosů a okurky tak budete moci konzumovat prakticky celé léto. U okurek z vašeho skleníku rozhodně oceníte čerstvost. Ty v obchodě jsou zabalené do igelitu a putují k vám kus světa. Proto nejsou tak hezky nafouklé, jako ty čerstvě utržené.
Výběr místa, příprava a hnojení
Salátové okurky se pěstují u nás pouze ve skleníku, kde dávají velké výnosy. Potřebují hodně tepla, světla vody i živin. Na podzim skleník vyhnojíme kompostem či hnojem. Ten se v půdě přes zimu rozloží a bude rostlinám celý rok dodávat živiny.
Existují i odrůdy pro venkovní pěstování, ale nedávají takové výnosy, napadají je snáz škůdci a okurky jsou strašně pozdě (srpen až září).
Výběr odrůdy
Při výběru sadby se nebojte vyšší investice a kupte si některý z F1 hybridů. Odrůd je spoustu, záleží opět na tom jestli chcete velmi ranou odrůdu či více pozdní, jak chcete velké plody a podobně. Rozumnou volbou jsou partenokarpické hybridy, těch je na trhu několik druhů. Např. dobré zkušenosti mám s odrůdou SUPERSTAR.
Partenokarpie znamená, že květenství nemusí být opyleno. Rostlina je tedy schopna vytvářet plody aniž by potřebovala nějakého opylovače. To je velice užitečná vlastnost ve skleníku, kam se nedostanou přirození opylovači.
Výsadba
Semena sázíme ještě doma za oknem, do půllitrových kelímků. Sázíme během dubna. Rostlinku přivážeme k tyčce, aby se neplazila. Já vysazuji už na začátku dubna a do skleníku přesazuji na konci dubna. Záleží na počasí, ve skleníku by neměli pomrznout.
Takto vypěstovaná sadba dává dobrou sklizeň, ale pokud chceme sklízet po delší dobu, je dobré mít sadbu roubovanou. Časem sem doplním ještě kapitolu o roubování.
Při přesazování dávám do jamky dospod čerstvý hnůj, který bude kořeny ohřívat. Trochu rozházím i na povrch země. Rostliny sázíme asi 75 cm od sebe.
Vegetační období
Během vegetace je nutné rostliny přivazovat. Proto si hned po výsadbě vytvoříme konstrukci. Natáhneme pevný provaz nad rostlinami a z něj pak spustíme už tenčí provázek. Ten zavážeme dole volně ke stonku rostlinky a tu pak pneme po provázku nahoru. Okurka začne vypouštět výhony do stran, ty postupně přivazujeme na další provázky takže celou rostlinu pneme nahoru. Horní provaz musí být dost silný aby váhu okurek unesl.
Pokud máme ve skleníku partenokarpický hybrid, postupně prostě sklízíme okurky. Jinak musíme opylovače zastoupit, takže je potřeba s porostem občas zamlít, nebo na květy foukneme. Jinak by se nám okurky nevyvinuli, jen by zežloutly a zašli.
Skleník musíme větrat, aby okurky nechytli plíseň. Plody které se nevyvíjí odstraníme, pokud je napadena i přímo některá rostlina, musíme ji z porostu odstranit.
Sklizeň
Jak okurky rostou, ty větší sklízíme a zkonzumujeme. Kdyby jsme je neodstranili, brali by zbytečně sílu rostlině, ostatní okurky by rostli pomalu a ještě k tomu by přezráli. Plody sklízíme když mají v průměru asi 5 cm. Okurky moc dlouho nevydrží, maximálně tak týden. Nedělá jim moc dobře ani skladování v lednici. Okurky jsou pak povadlé a chuťově mdlé.